Обучение по киберсигурностОснови по киберсигурност

Плейбук и SIEM инструменти при инциденти

Силата на отбранителния плейбук при реакция при инциденти с помощта на SIEM инструменти

Добре дошли отново в нашето пътешествие за обучение в областта на киберсигурността! Днес ще навляза в света на известните и различни ръководства за действие и противодействие – плейбук, както и кооперативната роля на инструментите за управление на информация и събития в областта на сигурността (SIEM) при инциденти за намаляване на заплахите, минимизиране на рисковете и подобряване на общите мерки за ефективна киберсигурност.

В тази статия ще разгледаме как тези инструменти и наличните отбранителни плейбукове или ръководства за действие и противодействие работят в хармония, за да укрепят защитата на организацията.

Създаване на структурирана защита: Наръчник за реакция при инциденти

В сферата на киберсигурността наръчникът за реагиране при инциденти е основополагащ документ, който ръководи специалистите по сигурността при кризисни ситуации със структуриран и методичен подход. Тези наръчници не само вдъхват дисциплина, но и поддържат стандартите за съответствие и предлагат пътна карта за комуникация, документиране и действие.

В зависимост от естеството на заплахите организациите внедряват различни видове наръчници за реагиране при инциденти, като адаптират отговорите си към конкретни сценарии на атаки като ransomware, друг вид зловреден софтуер и разпределени DOS или DDOS атаки – такива предизвикват отказ на ефективната работа на услугата.

Прецизно справяне със сигналите на SIEM:

Представете си, че анализатор по киберсигурността се сблъсква със SIEM сигнал, който показва потенциална атака със зловреден софтуер. При такива сценарии наръчникът за изпълнение се превръща в незаменим инструмент, който организира стъпките, необходими за бързо и ефективно справяне със сигнала.

  • Оценка на сигнала

Първоначалната стъпка, описана в наръчника, включва оценка на валидността на сигнала. Анализаторът определя първопричината за сигнала в SIEM и последиците от него, като анализира данните от дневника и наличните метрики.

  • Ограничаване и контрол на нанесените щети при атаката

След това наръчникът насочва анализатора към изпълнение на мерки за ограничаване, спиране на разпространението на зловредния софтуер и свеждане до минимум на потенциалните по-нататъшни увреждания върху функционалността на услугата.

Това може да включва изолиране на заразената мрежова система, за да се предотврати проникването на зловредния софтуер в други части на мрежата.

  • Елиминиране на следите и възстановяване

След ограничаване на разпространението, наръчникът определя процеса за заличаване на всички следи от инцидента и възстановяване на нормалната функционалност на засегнатите системи. Например, плейбукът може да инструктира анализатора да възстанови компрометираната операционна система и данни, като използва чисто резервно копие – backup copy, запазено преди настъпването на инцидента с въвеждане на зловреден софтуер.

  • Дейности след инцидента и докладване

След като инцидентът бъде разрешен, плейбукът предоставя препоръки, тип стъпка-по-стъпка, за дейностите след инцидента. Това може да включва изготвяне на доклади, за да се съобщи за инцидента на заинтересованите страни, и докладване на събитието на съответните органи, като например правоприлагащите органи, отделите по киберсигурност в правителството на всяка страна.

  • Динамичен инструмент за текущо подобряване

Изключително важно е да се разбере, че така наречените плейбук наръчници при инциденти са реални документи. С развитието на реалната заплаха, екипите по киберсигурността непрекъснато актуализират и усъвършенстват своите наръчници, за да се справят с възникващите заплахи и уязвимости.

Така наречените уроци или поуки, както и заключения, създадени на базата на вече минали инциденти, допринасят за усъвършенстване на реакциите, подобряване на процедурите и смекчаване на въздействието на бъдещи заплахи.

За начинаещите анализатори по киберсигурност наръчниците тип плейбук се превръщат в незаменим ресурс в ежедневните им дейности. Хубавото и дълбоко разбиране на материята в така наречените книги за изпълнение при кибератаки и ролята им за постигане на целите в областта на сигурността, дава възможност на тези специалисти да реагират бързо и ефективно при налични киберинциденти.

Запознавайки се с рамката на тези наръчници, анализаторите подобряват своите способности и допринасят за цялостната устойчивост на позицията за ефективна киберсигурност, защита и поддръжка на организацията.


  1. Фреймуърк NIST – 7 стъпки за защита
  2. Социално инженерство – 5 основни кибер атаки
  3. Кибер заплахи, рискове и пропуски в защитата
  4. Metasploit за етични хакери
  5. 8 важни за домейна за специалисти по киберсигурност

Екип Киберсигурност България
Екип Киберсигурност България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *