Основи по киберсигурностОбучение по киберсигурност

Фреймуърк NIST – 7 стъпки за защита

NIST:

Осигуряване на вашето бъдеще в областта на киберсигурността

В постоянно развиващия се свят на киберсигурността, да се изпреварват рисковете, заплахите и уязвимостите е от решаващо значение за всяка организация. Националният институт по стандартизация и технологии (NIST) играе важна роля в предоставянето на софтуерни фреймуърк проекти, които специалистите по киберсигурност използват за управление и намаляване на тези потенциални опасности.

В тази статия ще се съсредоточим върху Фреймуърка за управление на риска (RMF) на NIST и ще разгледаме нейните седем основни стъпки, които полагат основите на ефективното управление на риска.

Стъпка 1 от NIST: Подготовка за защита преди буря

Етапът на подготовка включва проактивно управление на рисковете за киберсигурност и неприкосновеност на личния живот още преди да е настъпило нарушение. Като младши специалист по киберсигурност ще участвате в наблюдението на потенциалните рискове и идентифицирането на контроли и мерки, които могат да бъдат въведени, за да се намалят тези уязвимости.

Стъпка 2 от NIST: Категоризиране – разбиране на въздействието на рисковете върху организациите

Категоризирането на процесите и задачите по управление на риска е от решаващо значение за специалистите по киберсигурност. Като отчитат потенциалното въздействие върху поверителността, целостта и наличността на системите и информацията, анализаторите могат да разработят ефективни стратегии за намаляване на рисковете.

Например защитата на чувствителна информация за клиентите става приоритет, докато работите за намаляване на рисковете за критичните активи.

Стъпка 3 от NIST: Избор – адаптиране на защитата към системите и мрежите на организация

Стъпката „Избор“ включва внимателен избор, персонализиране и документиране на контролите за защита на организацията. Като младши специалист по киберсигурност може да отговаряте за актуализирането на наръчниците за изпълнение и управлението на основната документация, като рационализирате процеса на ефективно справяне с потенциални проблеми.NIST, пенетрейшън тестове, пенетрейшън тестове, киберсигурност, пентестове

Стъпка 4 от NIST: Изпълнение – прилагане на изградените планове в действие

Прилагането на стабилни планове за сигурност и защита на личните данни е от жизненоважно значение за свеждане до минимум на въздействието на текущите рискове за киберсигурност. Като анализатор може да ви бъде възложено да въведете промени, като например актуализиране на изискванията за пароли, за да се справите с повтарящи се проблеми, като например честото нулиране на пароли или поставянето на слаби и уязвими пароли.

Стъпка 5 от NIST: Оценка – осигуряване на ефективни контроли

По време на етапа на оценка анализаторите оценяват дали установените контроли са правилно приложени. Анализът на инструментите, протоколите и процедурите на организацията помага да се идентифицират потенциални слабости и дава възможност да се направят необходимите промени за ефективно управление на рисковете.

Стъпка 6 от NIST: Разрешаване – поемане на отговорност

В тази стъпка отговорността за рисковете за сигурността и неприкосновеността на личните данни става от първостепенно значение. В качеството си на анализатор може да изготвяте доклади, да разработвате планове за действие и да установявате основни етапи на проекта, съобразени с целите на организацията в областта на сигурността. Старателното изпълнение на етапа на оторизация играе важна роля в цялостната позиция по отношение на сигурността.

Стойност на данните, NIST
Стойност на данните, NIST

Стъпка 7 от NIST: Наблюдение и бдителност за потенциални проблеми

Наблюдението на работата на системите е постоянна задача за специалистите по киберсигурност, в това число се включват и младшите такива. Разбирането на това как настоящите системи съответстват на целите за сигурност ви позволява да идентифицирате областите, които се нуждаят от подобрение. Поддържането на ниско ниво на риск за организацията означава постоянно преглеждане и коригиране на протоколите и контролите при необходимост.

Тъй като светътр на киберсигурността продължава да се развива, Фреймуърка за управление на риска на NIST остава крайъгълен камък за специалистите по сигурността. Като разбирате и прилагате нейните седем важни стъпки, можете да предпазите организациите от потенциални рискове, заплахи и уязвимости. Като младши специалист по киберсигурност, вашите основни познания и ангажимент за поддържане на строги мерки за сигурност ще създадат предпоставки за успешна и ползотворна кариера в динамичната област на тази професия.

 

  1. Социално инженерство – 5 основни кибер атаки
  2. Кибер заплахи, рискове и пропуски в защитата
  3. Metasploit за етични хакери
  4. 8 важни за домейна за специалисти по киберсигурност
  5. Инструменти за пенетрейшън тестове
Екип Киберсигурност България
Екип Киберсигурност България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *