Обучение по киберсигурностОснови по киберсигурност

Създаване на портфолио за киберсигурност

Важните аспекти на доброто портфолио в отделите по киберсигурност

В това четиво ще научите какво представлява портфолиото и защо е важно да разработите професионално портфолио за киберсигурност. Ще научите и за възможностите за създаване на онлайн или самостоятелно хоствано портфолио, което можете да споделите с потенциални работодатели, когато започнете да търсите работа в областта.

Какво представлява портфолиото и защо е необходимо?

Специалистите по киберсигурност използват портфолио, за да демонстрират образованието, уменията и знанията си в областта на киберсигурността. Професионалистите обикновено използват портфолио, когато кандидатстват за работа, за да покажат на потенциалните работодатели, че са „запалени“ по работата си и могат да се справят добре.

Основни разлики между портфолио и автобиография

Портфолио е по-задълбочено от автобиографията, която обикновено представлява резюме от една до две страници на съответното образование, професионален опит и постижения.

Възможности за създаване на вашето портфолио:

Съществуват много начини за представяне на портфолио, включително самостоятелни и онлайн варианти, като например:

  • Папка за споделяне с документи – най-добре архивен файл
  • Google Drive или Dropbox, Apple/iCloud и други
  • Google Sites
  • Git хранилище

Вариант 1: Папка с документи
Тази папка ще бъде записана на вашия харддиск на компютъра ви. Вие управлявате папката, подпапките, документите и изображенията в нея. Вие изграждате инфраструктурното съдържание. Например може да създадете главна папка, озаглавена по нещо като „Професионални документи“. След това в основната папка можете да създадете подпапки със заглавия като:

  1. Резюме
  2. Образование
  3. Професионални документи – например за образование, постижения, все важни професионални неща от портфолиото
  4. Инструменти за киберсигурност
  5. Програмиране

Вариант 2: Google Drive, iCloud или Dropbox

Доброто организиране на портфолиото ви в Google Drive или друг облачен сървър ще ви бъде от полза при започване или развитие на кариерата ви.

Настройка: има множество видео материали в Youtube, които може да използвате, за да изградите нужните умения и да постигнете целта благоприятно и без излишен стрес.

Вариант 3: Google Sites
Google Sites и други подобни опции за хостинг на уебсайтове разполагат с разнообразни и лесни за използване функции, които ви помагат да представяте своите портфолио елементи, включително персонализирани оформления, адаптивни уебстраници, възможности за вградено съдържание и уеб публикуване.

Респонсивните уебстраници автоматично адаптират съдържанието си към различни устройства и размери на екрана. Това е полезно, тъй като потенциалните работодатели могат да преглеждат съдържанието ви с помощта на всяко устройство, а медията ви ще се показва точно както сте искали да изглежда. Попринцип специалистите по уебдизайн споделят, че в днешно време първо трябва да се гледа изгледът на сайта да бъде на отлично ниво за мобилни устройства и след това десктоп, и накрая – таблет.

Когато сте готови, можете да публикувате уебсайта си и да получите уникален URL адрес след регистрация на домейн. Можете да добавите тази връзка към автобиографията си, така че мениджърите на различни компании при кандидатстване за работа, да имат лесен достъп до професионалната ви история.

Съществуват множество опции за безплатни домейни – най-често субдомейни към други домейни, както и безплатни хостинги, които имат някои известни ограничения за пространство на сървъра и посещения, но ще свършат отлична работа за целта, за която описваме тук. Разбира се – идеалният вариант винаги би бил персонален домейн и хостинг, макар и да е най-евтиният възможен.

Вариант 4: Хранилището Git
Git хранилище е папка в проект, като случая проектът е вашето портфолио, а в папката може да съхранявате редица важни детайли и информация за вашето кариерно развитие – от първия сертификат в дадена област до някои по-сериозни проекти – например може да съхранявате сорсов код за програми, отделните скриптове, както и ред други неща.програмиране, киберсигурност, портфолио, код, python

Съществуват няколко сайта, които можете да използвате.

  1. GitLab
  2. Bitbucket
  3. GitHub

Изграждане на портфолио

Без да изпадам в множество детайли, ако следите внимателно всички публикувани материали в раздела за обучение по киберсигурност в уебсайта, ще имате възможност да разработите елементи, които да включите в портфолиото си. В бъдеще ще имате възможност да поработите над различен вид проекти, но най-споментатите и дискутирани със сигурност ще бъдат:

  • Професионална комуникация в средите за киберсигурност – акцент върху корпоративната комуникация
  • Провеждане на одит на сигурността
  • Анализ на структурата и сигурността на мрежата
  • Използване на команди в Linux за управление
  • Прилагане на филтри към SQL заявки
  • Идентифициране на пропуски в защитата на малки и средни бизнес компании
  • Документиране на инциденти
  • Импорт и анализ на реални проблеми свързани с киберсигурността

И още много други…

Не включвайте в портфолиото си никакви частни, защитени с авторски права или патентовани документи, само неприятности ще си навлечете…

Благодаря за вниманието и отделеното време.

А сега може да прочетете още малко за:

  1. 17 важни термини в света на киберсигурността
  2. Тежки кибератаки в историята – 2 примера
  3. Защо е важна киберсигурността?
  4. Успешна кариера като експерт по киберсигурност
  5. Кои са основните видове хакери? 6 от тях
Екип Киберсигурност България
Екип Киберсигурност България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *