Обучение по киберсигурностОснови по киберсигурност

Кои са основните видове хакери? 6 от тях

Различните видове хакери: Ролите и различия

В света на киберсигурността е пълно с потенциални атаки от различен вид хакери, всеки от които има свои собствени мотиви и методи. В тази статия ще разгледаме основните видове кибериграчи, като акцентът ще падне върху така наречените „хакери с черна шапка„, „с бяла шапка„, „със сива шапка„, „с червена шапка„, „със зелена шапка“ и „със синя шапка„. Като разбираме техните роли, мотивации и различия, можем да придобием представа за сложния пейзаж на хакерството.

Хакери с черна шапка

Хакерите с черна шапка често се свързват със злонамерени действия, мотиви и намерения. Те се занимават с незаконни дейности, като използват уязвимости с цел лична изгода, нарушаване на нормалната работа или нанасяне на вреда. Действията им могат да включват кражба на чувствителни данни, провеждане на кибератаки или разпространение на зловреден софтуер.

Известните примери включват лица или групи, които стоят зад големи нарушения на сигурността на данните, като например тези, отговорни за кибератаката над Equifax през 2017 г. Този вид кибериграчи се определят като „компютърни вандали„, според Wikipedia.

Хакери с бяла шапка

Хакерите с бяла шапка, известни още като етични хакери или изследователи на сигурността, работят за идентифициране на уязвимости и за защита на системите. Те използват хакерските си умения за конструктивни цели, като помагат на организациите да открият слаби места и да подобрят защитата си. Те могат да бъдат наети от компании за провеждане на пентестове – опити за проникване в системата или да работят самостоятелно, за да откриват и оповестяват уязвимости отговорно. Известният хакер с бяла шапка Кевин Митник е ярък пример за уважаван специалист по сигурността.

Хакери със сива шапка

Тези киберспециалисти се намират някъде между тези с черна и бяла шапка. Те може да нямат изрично разрешение за достъп до системите, но нямат злонамерени намерения. Този вид киберспециалисти могат да открият уязвимости и да ги разкрият без разрешение, обикновено за да привлекат вниманието към слабостите и да насърчат подобренията.

Въпреки че действията им могат да бъдат ценни, те все още действат в сива правна зона и могат да попаднат под ударите на закона, въпреки че предоставят безплатно безценна помощ за всяка една фирма и сериозна компания, която има нужда защитата й да е на 100% точна.

Хакери с червена шапка

хакери с червена шапка, хакери, Anonymous
Известното лого на хакерите от Anonymous – тяло на човек без глава, подсказващо за мистерия и анонимност.

Хакерите с червени шапки са подобни на тези с бели шапки, но с по-активен подход. Те се насочват към организации или лица, които според тях извършват неетични или престъпни дейности. Целта им е да разкрият нередности и да привлекат вниманието към социални или политически проблеми. Например хактивистката група Anonymous се свързва с хакерството с червена шапка, насочено към организации, които според тях действат срещу обществения интерес. Видео със съобщение от Anonymous към Elon Musk.

Хакери със зелена шапка

Хакерите със зелена шапка са сравнително нови и неопитни лица, които са запалени по хакерството и киберсигурността. Те често нямат официално обучение, но са нетърпеливи да се учат и да експериментират. Зелените кибериграчи могат да се занимават с дейности като проучване на хакерски инструменти, участие в онлайн хакерски общности или провеждане на основни тестове за сигурност.

Хакери със сини шапки

Обикновено хакерите със синя шапка не са част от хакерската общност, а се наемат от организациите да откриват уязвимости в техните системи. Те са подобни на тези с бяла шапка по целите си за подобряване на сигурността. Въпреки това киберспециалистите със синя шапка се наемат специално за краткосрочни задачи, за да оценят сигурността на конкретни системи или продукти. Конкурсът BlueHat Prize на Microsoft е пример за ангажиране на хакери със синя шапка за откриване на уязвимости в техния софтуер.

Основните разлики между тези видове киберспециалисти се крият в тяхната мотивация и законност на извършените действия. Тези с черна шапка действат незаконно, търсейки лична изгода или причинявайки вреда. От друга страна, киберспециалистите с бяла и сива шапка използват уменията си за конструктивни цели, но с различни нива на оторизация. Хакерите с червена шапка се фокусират върху активизма, докато тези със зелена шапка са в начален етап на своето хакерско пътешествие. Киберспециалистите със синя шапка са професионалисти, работещи по договор по конкретни проекти в краткосрочен план.

Разбирането на различните видове кибериграчи е от съществено значение за разбирането на многостранния свят на киберсигурността. Докато хакерите с черна шапка представляват значителна заплаха, то тези с бяла шапка и етичните хакерски практики играят решаваща роля за укрепване на защитата на множество системи. Кибериграчите със сива, червена, зелена и синя шапка внасят своите уникални гледни точки в сферата на хакерството. Като признаваме техните различия и принос, можем да работим за по-безопасен и сигурен цифров свят.

  1. Ransomware атаки: 449 милионен престъпен бизнес
  2. PyLoose – нова кибератака за криптовалута
  3. Технологии и инструменти в киберсигурността
  4. Топ 10 съвети за безопасно сърфиране в интернет
  5. Киберсигурност България – #1 място за безплатно обучение

Екип „CyberSecurity Bulgaria“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *